Følg naturfotografen Morten Hilmer til verdens nordligste bygd i Grønland

Jagten på det perfekte skud – et arktisk eventyr

Morten Hilmer Uncategorized @da

I den fjerneste del af Grønland ligger ​​verdens nordligste bygd – Siorapaluk. Med færre end 60 indbyggere, der næsten udelukkende lever af de dyr, de jager, vil dette unikke samfund sandsynligvis ikke overleve mange generationer endnu. Overlevelse under disse ekstreme forhold kræver et stabilt klima med fast is og højt specialiserede færdigheder, der er blevet overleveret fra en generation til den næste i flere tusinde år.

Det kan ved første øjekast virke som et tilbagestående samfund, og det mangler helt sikkert en del i moderne bekvemmelighed, men måske finder man netop stilhed og visdom i et mere enkelt liv, hvor hverdagens opgaver alle har et direkte formål, en betydning og en konsekvens.

I  DR-dokumentaren Jagten på det perfekte skud – et arktisk eventyr rejser jeg til verdens nordligste bygd Siorapaluk i Grønland for at få de sidste billeder til min bog Nordisk Stilhed og for at møde et fangerfolk som lever på kanten af, hvad der er muligt. Samtidig er det mit ønske at lære mere om den grønlandske natur og de gamle kulturer og traditioner som stadig lever deroppe.

Mit største ønske med filmen er at formidle min fascination og respekt for naturen, og samtidig at vise skønheden og den ro, som findes her. En skønhed og ro, som nogen gange skal findes midt i snestormen, når dyr og mennesker bliver tvunget til at søge ly. Det er også en indre rejse for mig, som handler om at finde roen i mig selv. En ro som ikke altid er nem at nå til, når man lever i en moderne og hektisk tid, hvor det er nemt at miste sig selv midt i travlheden.

Frem for alt er filmen en hyldest til en meget sårbar natur og til den måske sidste generation af et natur- og fangerfolk, og jeg ønsker at formidle vigtigheden af at værne om en natur og en kultur, som netop nu balancerer på et knivsæg i forhold bevarelse og overlevelse. Dette ønsker jeg ikke at formidle med en løftet pegefinger, men gennem min fascination og mine billeder fra landet mod nord.  • Naturfotografen Morten Hilmer jager det perfekte motiv i sin søgen efter den indre ro, han ikke finder hjemme i civilisationen. Derfor drager han på et arktisk eventyr med hundeslæde til den barske, nordligste del af Grønland for at tage billeder af den ekstreme og skøbelige natur.

  • Dokumentaren kommer på DR1 onsdag den 31. maj klokken 20.00.
    Varighed 1 time.